A felhasználói élmény fokozása érdekében oldalunkon Cookie-kat (sütiket) használunk. További információ
Értem
Kattintson ide és szavazzon a Bos-Plus-ra az Év Internetes Kereskedője 2018-as szavazásán!

Afrikai sertéspestis ellen hatékony fertőtlenítőszerek

A TH5 és a HALAMID istálló fertőtlenítőszereink a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által afrikai sertéspestis ellene ajánlott fertőtlenítőszer.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményben kiadta az afrikai sertéspestis ellen hatékony és engedélyezett fertőtlenítőszerek listáját. Az általunk forgalmazott folyékony TH5 fertőtlenítőszer koncentrátum, és a por alakú HALAMID fertőtlenítőszer vizsgálatokkal alátámasztottan hatékonyan alkalmazható az afrikai sertéspestis vírus ellen.
Hatóságilag ajánlott fertőtlenítőszer
Az afrikai sertéspestis megelőzése céljából csak megbízható forrásból és engedélyezett tisztító- és fertőtlenítőszereket használjunk! Az általunk forgalmazott TH5 fertőtlenítőszer a termékpiac legmagasabb glutáraldehid és kvaternerammómium hatóanyag koncentrációjának köszönhetően már rendkívül alacsony hígításban kifejti virucid, baktericid és fungicid mikrobiológiai hatékonyságát. 

Előzetesen megtisztított felületeken 30 perc behatási idő és 10°C környezeti hőmérsékleten mellett már 0,25%-os hígításban virucid és baktericid hatású, 0,5%-os hígításban pedig fungicid hatású. A Theseo S.a.s. gyártó által végzett vizsgálatok alapján klasszikus sertéspestis esetén 0,5% hígítási arányban szükséges használni a TH5 fertőtlenítőszert.
Fertőtlenítési protokoll
A gyártó utasításait a felhasználásra, illetve a megfelelő koncentrációra vonatkozólag mindig tartsuk be a maximális hatásfok elérése érdekében. A fertőtlenítési és tisztítási folyamatnak mindent le kell fednie az istállóban, azaz a falak, etető- és itatóberendezések sem maradhatnak ki. Tervszerűen haladjunk bentről kifelé, illetve fentről lefelé, így elkerülhetjük, hogy ugyanazt a területet kétszer kelljen kezelnünk. 
 • Amit lehet azt a hagyományos módon távolítsuk el, hordjuk ki az istállóból (trágyát, almot, stb.),  ürítsük ki az etető- és itatóberendezéseinket is, hogy könnyebben tisztíthatók legyenek.
 • A felgyűlt, rászáradt trágya, illetve takarmányréteget bő vízzel áztassuk be, majd hagyjuk állni nagyjából fél órát. Magasnyomású mosóberendezésünkkel, vagy egy egyszerű slaggal könnyedén elérhetjük a kívánt hatást. Ezután minden nehézség nélkül eltávolíthatóvá válnak a szennyeződések és egyszerűen megtisztíthatjuk a felületeinket.
 • Fontos, hogy a szerves (trágya, vér, fehérjék) és szervetlen (vízkő, rozsda) szennyeződések eltávolításához más-más kémhatású tisztítószerre van szükség, míg az előbbihez lúgos, addig az utóbbihoz savas kémhatású tisztítószer szükségeltetik. A lúgos kémhatású Cloro Foam kiválóan alkalmas a szerves szennyeződések eltávolítására.
 • A fertőtlenítési folyamat elkezdése előtt végezzük el a szükséges kisebb karbantartó javításokat.
 • A tisztítószeres mosás után, hagyjuk a felületeket teljesen megszáradni, majd kezdjük el a fertőtlenítési folyamatot a TH5 vagy HALAMID fertőtlenítőszer koncentrátummal.
A TH5 istálló fertőtlenítőszer permetező készülékkel, vagy habgenerátor segítségével is kijuttatható: 1%-os oldat 0,3 liter/négyzetméter mennyiségben (azaz 0,3 liter TH5 fertőtlenítőszer 30 liter vízhez adva). Ködképzővel kijuttatva az istálló légterének ismeretében 1,3 ml/köbméter mennyiségű TH5 fertőtlenítőszert használjon 60 perc behatási idővel.

Lábbeli és kerékfertőtlenítő medencékben 1%-os oldat alkalmazandó (azaz 1 liter TH5 fertőtlenítőszer 100 liter vízhez adva). A fertőtlenítő oldat szennyeződés esetén, de legalább 3 naponta cserélendő. Ha végeztünk a fertőtlenítéssel is, hagyjuk a felületeket ismét megszáradni. Ezzel készen is áll az istálló az új állomány fogadására egy tiszta és higiénikus környezetet biztosítva.
Tanácsok kisebb sertéstartók számára
Az afrikai sertéspestis megelőzése szempontjából is hasznosak a következő tanácsok a kisebb sertéstartók részére. Sertésvásárlás előtt mindig konzultáljon állatorvosával. Sertést másik állattartótól, vagy állatorvosi ellenőrzés alatt álló állatvásáron csak a megfelelő szállítási bizonylatokkal együtt vásároljon meg. 
 1. Ne vásároljon sertéseket ismeretlen személyektől, különösen személygépkocsi utánfutókról olcsón eladásra kínált, jelöletlen állatokat. 
 2. A megvásárolt sertéseket kb. egy hónapig különítse el saját állományától.
 3. Rendszeresen takarítsa és fertőtlenítse a sertések tartási helyét, az etetésre és itatásra használt eszközöket.
 4. Ne keressen fel olyan sertéstartó udvart, ahol az állatok megbetegedtek, még a szomszéd, vagy közeli ismerős erre irányuló kérésére sem.
 5. Ha Ön házisertéseket is tartó vadász, akkor kerülje el azt, hogy sertései a vaddisznók zsigereléséből/feldolgozásából származó nyesedékhez hozzájussanak. A vadászaton használt öltözékét és lábbelijét cserélje le mielőtt sertéseit itatni vagy etetni akarja.
 6. Amennyiben a település külterületén tart sertéseket, akkor azok vaddisznókkal való közvetlen érintkezését akadályozza meg a kerítés megerősítésével. Vaddisznók által megdézsmált takarmányt ne adjon sertéseinek, és a vaddisznók által összetúrt, azok ürülékével szennyezett szalmakazlat se használja almozásra.
 7. Állatai megbetegedését, vagy váratlan elhullását mindig jelentse be a településen dolgozó állatorvosnak. Elhullott sertései szakszerű ártalmatlanításának módját beszélje meg az állatorvossal.
 8. Az Európai uniós és ennek megfelelően a hazai jogszabályok tiltják az állati eredetű melléktermékek közé tartozó élelmiszerhulladék (közismertebb néven „konyhamoslék”) sertésekkel (más élelmiszertermelő állatokkal) való etetését, mivel ez számos fertőző betegség terjesztője lehet. Ebből a szempontból különösen veszélyesek az autópályák és az országos főutak mellett lévő kamionparkolók területéről összegyűjtött, állati eredetű élelmiszerek maradékát is tartalmazó hulladékok. A szállodákból, éttermekből, közkonyhákból származó élelmiszer-hulladék esetében is fokozott a járványügyi kockázat. Éppen ezért nem csak a jogszabályi tilalom, de saját állatállományuk védelme érdekében se etessenek élelmiszerhulladékot sertéseikkel!
 9. Ne adjon és ne kérjen kölcsön a sertések ápolásához, ellátásához használt eszközöket, szerszámokat.
 10. Kocáit csak olyan tenyészkannal fedeztesse, amelynek a fontosabb fertőző betegségektől való mentességét állatorvos igazolja. Ha kocáit mesterségesen akarja termékenyíttetni, akkor e feladatra engedéllyel rendelkező személyt (állatorvost, nyilvántartásba vett inszeminátort) kérjen meg.
Forrás: NÉBIH
Kapcsolódó termékek
TH5 baromfi és sertés istálló fertőtlenítőszer
32 890 Ft
A TH5 egy rendkívül nagy koncentrátumú, glutáraldehid és kvaterner-ammónium hatóanyag tartalmú fertőtlenítőszer koncentrátum baktériumok, vírusok, spórák és gombák ellen.
HALAMID fejés előtti és utáni tőgyfertőtlenítőszer
22 990 Ft
Forradalmian új, széles hatásspektrumú hatóanyag tartalmú állategészségügyi fertőtlenítőszer.
Csizmamosó
50 460 Ft
Élelmiszeripari üzemek, állattartó telepek számára tervezett csizmamosó.
Lábfertőtlenítő tálca szivaccsal
11 800 Ft
Állattartó telepek, élelmiszeripari üzemek számára gyártott lábfertőtlenítő tálca kivehető és cserélhető szivaccsal.
Csizmamosó
50 460 Ft
Élelmiszeripari üzemek, állattartó telepek számára tervezett csizmamosó.
Látogató cipőzsák
2 160 Ft
Kék színű. gumírozott, látogató cipőzsák.
PRIMAGEL PLUS elpárolgó kézfertőtlenítő gél
330 Ft
Elpárolgó kézfertőtlenítő gél, amelyet víz nélküli kézfertőtlenítéshez terveztek.
Higiéniai szájvédő maszk
590 Ft
Higiéniai szájvédő maszk a higiénikusabb munkavégzéshez.
További híreink
I. díj a XXV. Alföldi Állattenyesztési Napok termékdíj pályázatán
A Bos-Plus Kft 2018. áprilisában az Alföldi Állattenyésztési Napok termékdíj pályázatán az első helyezést érte el a „CALF 35 a fejéstechnológiai forradalom” pályázatával.
Meghívó a XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2018. május 10-12-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon az F-813 standon és a fejőházban!
Tavaszi munkák
A fagyos hónapok után minden gazda várja a tavasz beköszöntét. A folyamatosan melegedő – de azért még szeszélyes – időjárás nem mindig kedvez mind a szántóföldi, mind pedig a haszonállatot tartó gazdaságoknak, mégis várják, hiszen a mindennapok újra megtelnek élettel. Bár a gazdálkodás egész éves folyamat – mindig van mit csinálni – így a tavaszi időszakban is van pár olyan teendő, amelyre érdemes odafigyelni.
Afrikai sertéspestis ellen hatékony fertőtlenítőszerek
A TH5 és a HALAMID istálló fertőtlenítőszereink a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által afrikai sertéspestis ellene ajánlott fertőtlenítőszer.
Debreceni XXVI. Farmer-Expo szakkiállítás (2017. augusztus 17-20.)
Idén is várjunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található standunkon.
Magyarországon az Afrikai sertéspestis?
Ismét megjelent a magyar határ közelében az afrikai sertéspestis (ASP); a vírust alig 20 kilométerre a magyar határtól, Beregújfalunál mutatták ki.
Össztűz a tőgygyulladásra (Magyar Mezőgazdaság cikk 2017. május 17.)
A Bos-Plus Kft. a SurePulse természetes módon történő fejés technológiai megoldása című pályázatával harmadik díjat nyert az idei állattenyésztési napokon a Magyar Állattenyésztésért Termék Pályázat állat-egészségügyi és szaporodásbiológiai kategóriájában.
III. helyezés az XXIV. Alföldi Állattenyesztési Napok termékdíj pályázatán
A SurePulse Calf35 technológia elnyerte a kiállítás termékdíj pályázatán az Állategészségügy, Szaporodásbiológia és Élelmiszeripar kategória III. helyezését.
3. Tisza Kupa nemzetközi munkakutya verseny
Szolnok immár harmadik alkalommal ad helyet több kutyás világszövetség világbajnoki válogató versenyének, a 3. Tisza Kupának. Cégünk elkötelezett támogatója állattartás különböző formájával kapcsolatos eseményeknek.
A madárinfluenza elleni védekezés és megelőzés
Az egész világon jogosan tartanak a madárinfluenzától, így a hazai baromfitenyésztőkben is felmerülhet a kérdés: "Mit tehetek, hogy megelőzzem az állomány lebetegedését?" Az alábbiakban bővebben is foglalkozunk a madárinfluenza elleni megelőzéssel és a védekezéssel, mellyel akár az egész baromfiállomány megmenthető.
A madárinfluenza
A madárinfluenza házi- és vadon élő madarak betegsége. A kórokozó influenza vírus változékonysága miatt kialakulhat a vírusnak olyan változata, mely embereket is képes megbetegíteni.
Pasztörizált tej hatása a borjak etetésénél
A pasztörizálás segít a nyers tejben található mikroorganizmusok (lisztéria, szalmonella, stb.) elpusztításában, ezzel az eljárással nem csak biztonságosabbá válik a fogyasztása, de hosszabb ideig is eltartható.
Engedélykötelesek-e a vágóhídi böllér pisztolyok, taglópisztolyok, kábítópisztolyok?
A jogszabályok útvesztőjében nem biztos, hogy olyan könnyen kihámozhatók a vágóhidakon használatos ütőszeges taglópisztolyokra vonatkozó fegyverviselési, állatvédelmi és munkavédelmi szabályok. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani az alábbi összefoglalóval.
Állattartó telepi higiénia
A rendszeres fertőtlenítés és ezzel párhuzamosan az általános telepi higiénia fenntartása az egyik leggazdaságosabb termelésnövelő lépés egy állattartó telep működésében, amellyel megelőzhetjük a gyakran nagyszámú megbetegedéssel járó, költséges gyógyszeres beavatkozást, a megbetegedéssel járó termeléskiesést és az elhullásokat.
Debreceni XXIV. Farmer-Expo szakkiállítás (2015. augusztus 19-22.)
Idén is várjunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/49. számú standunkon.
Tej szomatikus sejt tartalma
A szomatikus sejtek az állat szervezetének sejtjei, melyek normális körülmények között is megtalálhatók a tejben. Valójában nem nyerhető tej szomatikus sejtek nélkül.
XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2015. április 24-26-án megrendezésre kerülő XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállításon a H-1009 standon.
Állatorvosi ultrahang
Az állatorvosi diagnosztikában óriási előrelépés volt az ultrahangos vizsgálatok bevezetése. Az állatok esetében a betegségek felismerését, a kórképek diagnosztizálását korábban kizárólag a tünetek tartós megfigyelése, valamint a röntgen és a laboratóriumi vizsgálatok tették lehetővé.
Haflingi lófajta
Aki csak egyszer látta ezt a világossárga, kendersörényű, megnyerő küllemű kislovat, soha el nem felejti és össze sem téveszti más fajtákkal.
Szarvasmarha kéknyelv betegség
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Állategészségügyi nemzeti referencia laboratóriuma kimutatta a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegség előfordulását Csongrád megye déli részén. Szeptember végén a hatóság szigorított állategészségügyi intézkedéseket rendelt el, Csongrád és Békés megye egyes járásaiban megfigyelési zónát állított fel a Dél-Európából terjedő betegség felderítésére.
Kézszárító vagy kéztörlõ papír
Biztosan Ön is elgondolkozott már azon, hogy egyszer használatos papír kéztörlő vagy elektromos áramot használó kézszárító használata gazdaságosabb cége számára, sőt talán már az sem utolsó szempont a választás során, hogy melyik kézszárítási megoldás a "környezetbarátabb" megoldás.
Debreceni XXIII. Farmer-Expo szakkiállítás (2014. augusztus 17-20.)
Várjunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/49. számú standunkon.
Szopókás sertés itató ideális rögzítési szöge
Tanulmány a szopókás sertés önitatók különbözõ szögben történõ rögzítés vízfogyasztásra, vízfelvételre és vízpazarlásra gyakorolt hatását vizsgálja.
Villanypásztor kerítés tervezése
A villanypásztor kerítés kiépítési költsége tapasztalatok alapján körülbelül egyharmada az állandó huzalkerítésnek, sőt a villanypásztor kerítés telepítése számos további előnnyel jár a hagyományos kerítés építésével szemben.
Prototheca zopfii
A gazdasági veszteségeket eredményező Prototheca zopfii okozta tőgygyulladás a rossz higiéniai státuszú, nem megfelelő fejési folyamatot alkalmazó szarvasmarha telepeken a legvalószínűbb. A Prototheca fajok immúnisak jelenleg ismert antibiotikumokra és gyógyszeres kezelésekre. Védekezési lehetőségként a megelőzés és a fertőzött egyedek selejtezése jöhet csak szóba.
Allegrini a környezetbarát vegyipari termékek gyártója
Az Allegrini név több mint 65 éve a megbízható minőség és a környezetbarát vegyszerek szimbóluma.
67. Állattenyésztők Kiállítása Cremonában
Idén októberben is nagy érdeklődés kísérte Cremonában a 67. alkalommal megrendezett állattenyésztési kiállítást.
Soxhlet-Henkel-féle tej savfok meghatározásról
A vizsgálat célja a tej savanyodás mértékének megállapítása a savfok értékszám alapján. Soxhlet-Henkel savfokon azt a ml-ekben mért negyed-normál lúgmennyiséget értjük, amely 100 ml tejnek a fenolftalein indikátor jelenlétében való közömbösítéséhez szükséges.